donderdag 5 april 2012

Deepwater Horizon - Demiak

Door Wilfred van der Velden (curator)

Welkom bij de opening van de expositie Deepwater Horizon van Demiak. Een expositie waar we al enige tijd naar uit hebben gekeken en naar toe hebben gewerkt. Demiak en galerie Kap Pur werken al enige tijd samen en vanaf het eerste begin hebben we goede reacties gehad op zijn werk en stond ook al vast dat er een solo expositie zou volgen.

Demiak is geboren in 1967 en heeft zowel de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht gevolgd als de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij is van oorsprong klassiek schilder maar werkt nu zowel in 2D als in 3D.


Sinds zijn afstuderen in 1992 heeft hij exposities door heel Nederland maar ook in het buitenland en de meest recente was in de Verenigde Staten. Om precies te zijn in Houston waar met name de fotoserie Deepwater Horizon is getoond als ook een aantal van zijn objecten die veelal vernoemd zijn naar orkanen zoals Bonnie en Rita.

De fotoserie is gebaseerd op de gevolgen van de ramp met het olieboorplatform "Deepwater Horizon". Op het eerste gezicht lijken het romantische scenes maar de beelden laten pijnlijk zien dat zelfs een ramp van die omvang ook zijn mooie kanten heeft. De beelden hebben een idyllische aantrekkingskracht, maar het is al vrij snel duidelijk dat er meer aan de hand is. De troosteloze en verlaten hutjes zijn geplaatst in landschappen die aangetast zijn door menselijk handelen. Er spreekt overigens niet direct een verwijt uit, het zijn eerder constateringen.

De bouwsels, zowel in de foto’s als de objecten zelf, staan symbool voor onze behoefte aan veiligheid, het hebben van een dak boven je hoofd. In het werk ontbreekt steevast de mens. Deze afwezigheid geeft u de ruimte om er uw eigen droomwereld van te maken, met alle wonderlijke gebeurtenissen die zich daarin kunnen afspelen.

Tijdens zijn reizen raakte Demiak gegrepen door de wirwar van telefoonkabels en elektriciteitsleidingen die in de meeste landen uit het straatbeeld verdwenen zijn. Dit communicatienetwerk heeft zich vertakt tot in bijna alle uithoeken van de wereld, maar is zo goed als onzichtbaar geworden. De tussen de objecten gespannen draden laten dit netwerk juist weer zien, als een soort ruimtelijke lijntekening.

En uiteraard tonen wij ook de ontwerpen die Demiak heeft gemaakt voor het album van Colin Bender oftewel Kyteman. De muzikant die afgelopen vrijdag zijn tweede album heeft gelanceerd. Ruim 10 jaar geleden zag Kyteman de werken, toen vooral schilderijen, van Demiak en ze hebben hem nooit meer losgelaten. Toen er vervolgens een nieuwe albumhoes moest worden ontworpen, kwamen de schilderijen weer in zijn hoofd terug en werd Demiak gevraagd aan de slag te gaan. Een proces dat intens is gebleken maar zeker heeft geleid tot 5 prachtige werken die u hier kunt bewonderen. Voor deze expositie hebben wij de special edition aangeschaft en kunt u de verschillende ontwerpen bekijken en vergelijken met de oorspronkelijke schilderijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten