woensdag 26 augustus 2009

Ivo Cuppens

Hugo Tieleman in Galerie KAP PUR Tilburg

Tot en met 19 september 2009 zijn in de Tilburgse galerie Kap Pur interessante schilderijen te zien van de nog jonge kunstenaar Hugo Tieleman. Interessant zowel qua thema als schilderstijl.

Thematisch betreft het landschappen waarvan je in eerste instantie denkt dat het hier gaat om een aanklacht tegen de verloedering van de natuur door het steeds verder uitbreiden van de steden. Dat thema is niet nieuw, denk bijvoorbeeld aan het werk van de Duitse schilder Sven Kroner en in Nederland aan dat van Marjolein de Wit. Bij laatst genoemde gaat het ook om de tegenstelling tussen de mooie natuur en de verlepte en verrommelde alledaagse gebruiksvoorwerpen die daarin achtergelaten worden of er de plaats van innemen. Aan de orde is daarbij een appèl om de verloedering van de natuur te stoppen.


Als ik dat soort schilderijen beschouw stemt het mij meestal niet vrolijk mede door het besef van machteloosheid om dat proces te stoppen. De werken van Tieleman roepen bij mij dergelijke gevoelens niet op. Hij behandelt het thema ruimer en meer vanuit een filosofische achtergrond. Afval van houten balken en stukken boomstam is achtergelaten aan de rand van een bos als overblijfselen van bijvoorbeeld het zoveelste uitbreidingsplan van een stad. In eerste instantie bespeur je verval en afbraak. Maar merkwaardig genoeg doet het niet al te droevig aan. Het bos is niet van de aardbodem verdwenen, dikke boomstammen staan nog recht overeind. Door een groot aantal lichte delen in het schilderij is het licht gebleven. En zelfs het achtergelaten vuil stemt je vrolijk door het licht en de kleurige (verf)stroken om de balken.

Vervolgens begint je de schoonheid van het schilderij op te vallen : de compositie met de diagonaal die uitloopt in een pijl en de variatie aan penseelvoering, hier en daar komen er al weer nieuwe groene stengels op. Het leven gaat door. Dat is de diepere betekenis die mij de schilder meegeeft en als kijker bemoedigt. Deze boodschap komt voor mij steeds weer terug in de schilderijen van Tieleman en geeft een extra lading aan zijn commentaar op de overal aanwezige “verloedering”. Deze verbeelding van een niet meer in gebruik zijnde en daardoor in verval geraakte weg over wat een brug zou kunnen zijn, is het meest recente werk van Tieleman in de galerie.

Ook hier weer een fraaie, in onderdelen abstract aandoende, compositie. Ook hier is de strijd tussen natuur en cultuur aanwezig. We hebben allemaal wel eens zo’n weg of brug gezien die niet meer in gebruik is en waar het onkruid welig tiert. De steeds weer oprukkende natuur kan gezien worden als overweldigend en bedreigend, maar ook als een teken van het steeds weer opkomende leven dat ondanks de vervallen omgeving krachtig en fris is en zijn eigen weg zoekt.
Temidden van troosteloze omstandigheden komt het nieuwe leven toch weer op. Tieleman schildert de strijd tussen cultuur en natuur maar wat hij eigenlijk in beeld brengt is het leven zelf. En de wijze waarop hij dat doet is die van een echte schilder.

Galerie KAP PUR is gevestigd aan de Korvelseweg 151, 5025 JD Tilburg, tel. 013-4680211. Openingstijden : wo 11-18 uur,do 11-20 uur, vrij,11-18 uur, za 13-17 uur.

Door: Ivo Cuppens, Gilze, 25 augustus 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten